Yazılar

Bayramın Gözdesi Baklava Biçen Market’ten

Bayramın gözdesi ve klasiği baklava, bayramın en lezzetli yanlarından biri. Şerbetli tatlıların en sevileni, bayramın tadı ve incecik açılmış hamurun özeni biraz zahmetli olsa da sizler için kolayca anlattık. Birazcık zaman ayırıp bir Antep baklavası kadar lezzetli el açması baklava tarifi hazırlıyoruz.

Baklava hamuru açacak vakti olmayanlar için hazır ama gibi bir fırsatı olduklarını hatırlatalım. Ama el açmasının keyfi bir başkadır. Bayram tatlısız olmaz, aradığını tüm malzemeler Biçen Market’te sizleri bekliyor!

Hamuru İçin:

  • 100 gram oda sıcaklığında tereyağı
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1/2 çay bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı su
  • 4 su bardağı un

Açmak için:

  • 1 su bardağı nişasta

Şerbeti için:

  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1/4 adet limonun suyu

İçi için:

  • 250 gram toz antep fıstığı
  • 50 gram file antep fıstığı

Üzeri ve katları için:

  • 250 gram eritilmiş tereyağı

Baklava Nasıl Yapılır?

Derin bir kabın içerisinde tereyağı, sıvı yağ, yumurta, süt, sirke, tuz, yoğurt ve suyu birleştirin güzelce karıştırın. Azar azar un ilave ederek yoğurmaya başlayın, toparlandıktan sonra tezgaha alın ve un ilave ederek ele yapışmayan bir hamur elde edin.

Hamuru 24 eşit parçaya bölün ve beze haline getirin. Tezgaha bol nişasta serpin ve bezeleri tatlı kabağı büyüklüğünde açın. Açtığınız bezelerin üzerini temiz bir bez ile örterek 40 dakika dinlendirin.

Hamuru Açma & Birleştirme

Tezgahı hafifçe nişastalayın, ardından bezelerin üzerine nişasta serperek birkaç tanesini üst üste koyup tepsinizin genişliğinde amaya başlayın. Tüm bezelere aynı işlemi uyguladıktan sonra yufkaları birbirinden ayırın ve bir tanesini tereyağı ille yağlanmış tepsiye serin.

Açtığınız yufkaları alt katman ve üst katman olmak üzere ikiye bölün. İlk katları sermeye başlayın ve aralarına eritilmiş tereyağı sürün. Ortasına fıstığı serin, Diğer katları da çıktıktan ve aralarına eritilmiş tereyağı sürdükten sonra bir bıçak yardımıyla hafifçe karelere bölün. Üzerine de kalan tereyağını ekledikten sonra 195 derece ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin. Ardından fırını 180 dereceye indirip 35 dakika daha kontrollü olarak pişirin.

Çıkarıp sıcak baklavaya sıcak şerbetini verin. Çektikten sonra üzerine fıstık serpiştirip servis edin.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir